Snelle projectmanagement met Collabtive

Het klinkt vast bekend in de oren. Voor een project wil je graag bijhouden wat er nog moet gebeuren en dat vat je samen in een todo lijst.

Nu doe ik dat al tijden gewoon lekker met pen & papier, echter is dat toch moeilijk uitwisselen met collega’s. Vandaar dat ik onlangs een zoektocht ben gestart naar een simpel en goodlooking projectmanagement systeem. Mijn eisen waren simpel:

  • Simpel en snel in gebruik
  • Good looking. Vormgeving doet er toe heren ontwikkelaars!
  • Mogelijkheid tot het maken van projecten en milestones
  • E-mail koppeling

Mijn zoektocht leidde uiteindelijk tot Collabtive van Open Dynamics. Een open source applicatie die aan mijn minimale eisen voldeed. In dit blog neem ik jullie mee door een gedeelte van het systeem.

Vormgeving

Dashboard Collabtive

Persoonlijk heb ik niet gekozen voor het standaard thema omdat het mij te donker was. Dit “frost” sjabloon bevalt mij stukken beter en ziet er ook erg gelikt uit. Iets wat ik belangrijk vind om er dagelijks mee aan de slag te gaan.

Na het inloggen zie je gelijk het dashboard met de diverse projecten en eigen taken. Ook zie je gelijk welke gebruikers betrokken zijn bij het project. In dit geval ben ik erg eenzaam šŸ˜‰

Projectenoverzicht

projecten

Alle projecten waar jij bij betrokken bent zijn in Ć©Ć©n overzicht te overzien evenals hun voortgang en het aantal dagen tot de deadline. Handig om ook voor jezelf prioriteiten te stellen.

Taaklijsten & Mijlpalen

taaklijsten

Wat ik persoonlijk erg prettig vind is het gebruik van taaklijsten, zo kun je op eenvoudige wijzen taken categoriseren. Iets wat ik nu mis aan Microsoft Outlook bijvoorbeeld.

Een taaklijst word gekoppeld aan een milestone, zo kan iedere milestone anders opgebouwd worden. Precies zoals je het wilt inzetten.

Taakoverzicht

taakoverzicht

Het taak overzicht is duidelijk en gebruikersgericht opgezet en het toevoegen van een taak kan in hetzelfde scherm. Dat scheelt een hele boel kliks door het hele systeem!

Conclussie

Ik ben in de afgelopen week fan geworden van Collabtive en ik gebruik maar een klein deel van alle mogelijkheden. Zo is de applicatie goed in te zetten als urenverantwoording gekoppeld aan de todo list. Ook is er een basecamp import en kunnen er rapportages geƫxporteerd worden. Een systeem om eens goed onder de loep te nemen!