Dit wil ik in 2010 doen

Ok, we zijn al even in 2010 en het is al zeker niet meer de juiste tijd om de “Beste wensen!” te roepen. Overigens toch al een rare zijn.. wat wens je iemand die andere 350 dagen toen dan?

Toch wil ik in dit blog vertellen wat ik dit jaar wil gaan doen op het gebied software engineering, ondernemen en persoonlijk ondernemen. Door het op te schrijven in dit blog kan ik wat feedback van lezers krijgen op de dingen die ik wil gaan doen en ik kan mezelf er ook wat beter aan houden 🙂

Algemene software ontwikkeling

Dit ga ik voornamelijk behalen via het werk wat ik voor school moet doen. Door nu niet alleen maar te lezen over ontwikkelmethodes en software concepten, maar ook verplicht en gestimuleerd te worden door ze te gebruiken hoop ik dat ik dat vrij goed onder de knie krijg.

PHP

Aan het eind van vorig jaar al lichtelijk verdiept in het Symfony framework en dat wil ik zeker nog verder uitbreiden. Symfony biedt interessante mogelijkheden en zorgt voor een stukje zekerheid tijdens het ontwikkelen. Daarnaast helpt het mijn ontwikkeling als programmeur ontzettend. Voornamelijk omdat je gedwongen word op de ´juiste manier´ te programmeren zodat je van alle voordeeltjes gebruik kan maken.

Overigens wil ik niet alleen met symfony werken. Op den duur wil ik ook kennis hebben van andere frameworks zodat je leert te kiezen welk framework je kan gebruiken voor een probleem.

Project methode

Met mijn bedrijf werken voornamelijk aan kleine projectjes van 3 weken. Ik wil op zoek naar een project/ontwikkelingsmethode die ons echt kan helpen om gestructureerd te werken zonder te verzanden in bergen extra werk. Als iemand tips heeft dan lees ik ze graag!

Regular expressions & wiskunde

Dit jaar wil ik erg graag mijn kennis van regexs en wiskunde in zijn algemeenheid verbeteren. Ik merk dat mijn kennis over deze onderwerpen niet optimaal is. Vooral door regex beter onder de knie te krijgen hoop ik wat smerige hacks achterwege te kunnen laten in de toekomst.

Wat betreft Wiskunde heb ik al een boek van Head First gekocht. Dit is voornamelijk bedoeld om te leren sommen te optimaliseren. Soms denk ik gewoon veels te moeilijk.

En verder…

Meer conferenties bezoeken is een belangrijk doel dit jaar en we beginnen goed. Eind januari ga ik naar de conference van PHP Benelux, in april help ik tijdens het pfcongres en de dutch php conference staat ook op het wensenlijstje.

Alhoewel ik niet veel tijd heb lijkt het me erg leuk en zinvol om dit jaar betrokken te raken bij een open source project wat mij aanspreekt. Door met meerdere developers aan een project te werken kan ik een heleboel leren en terug te geven aan de open source community. Dus als iemand een leuk project voor ogen heeft 😉

In ieder geval wil ik nog een heleboel, pas aan het eind van het jaar gaan we zien of het allemaal gelukt is. Heb je nog tips of tricks? Ik hoor ze graag!